Wat betekent holistisch coachen?

De term 'holistisch' is afgeleid van het oud-Griekse woord 'holos', dat heelheid betekent. Het wordt ook wel eens omschreven als allesomvattend. Het houdt in dat je de dingen benadert vanuit het geheel en niet door alle losse onderdelen apart te zien.

In het geval van holistisch coachen betekent dit dat er naar de mens als geheel gekeken wordt en niet naar de afzonderlijke klachten of vragen. Concreet betekent dit dat als je bijvoorbeeld meer rust in je hoofd wilt of beter wil leren "nee" zeggen, we op zoek gaan naar de oorzaak waarom het niet lukt op verschillende niveau's, bijvoorbeeld het fysieke, emotionele of mentale niveau.

 

Stel: Je wilt beter leren "nee" zeggen. De volgende vragen kunnen dan gesteld worden: 

  • Wat zijn de lichamelijke klachten? (fysiek)
  • Welke emoties worden erbij ervaren? (emotioneel)
  • Welke gedachten of overtuigingen worden vastgehouden en hangen hier mee samen? (mentaal)
  • Welke patronen of normen en waarden passen hierbij? (energetisch). 

 

Door op deze manier naar je klacht of hulpvraag te kijken, leer je geen kunstje om ander gedrag te vertonen of om geen fysieke pijn te ervaren. Je gaat juist naar de kern en van daaruit naar de oplossing, een structurele oplossing.

Een ander voordeel van de holistische benadering is dat je bewust wordt van het vertonen van een bepaald gedrag. Vervolgens realiseer je je wat dit gedrag met je doet. Deze bewustwording is een belangrijke stap. Zodra je die bewustwording hebt, is de volgende stap, namelijk, "bewust ander gedrag gaan vertonen", een stukje makkelijker. 

 

 

Holistisch coachen bij Migaia

 

Intake

Een coachtraject bij Migaia start altijd met een intake. Tijdens deze intake onderzoeken we wat jouw klacht, hulpvraag of coachvraag is. Ook onderzoeken we samen of ik de juiste coach voor je ben. 

 

Consult

Tijdens mijn behandelingen kijken we op dat moment wat er nodig is in relatie tot je hulpvraag. Naast gesprekken die we samen hebben, is lichaamswerk ook een belangrijk onderdeel van het consult. Dit is veelal gebaseerd op Reiki, ademhalingsoefeningen en systemische opstellingen. 

 

Wil je meer weten, of ben je niet helemaal zeker of jouw hulpvraag past? Neem gerust contact met me op. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.